Dokumentarfilmprosjekt Arte august 2021

I august var et TV-team fra den tysk/franske kanalen ARTE i Ålesund og på Sunnmøre for å gjøre opptak til en dokumentarfilm, og Språkøret fikk bidra som oversetter, tolk og «fixer».

TV-serien fra ARTE “Maritime Heritage – The wind is turning: Europe’s coasts rediscovered” seiler, glir og navigerer seg gjennom seks europeiske kystlinjer – på farkoster som er karakteristiske for regionen. De seks «turene» oppdager det spesifikke, maritime særpreget for ulike kystregioner, og rammes inn av ulike, kontrastfylte og ofte spektakulære landskaper. Typiske kystbyer, gamle og nye havnefasiliteter, fyr og spesielle maritime bygninger har fått sin plass i disse omgivelsene. Her finnes det både levende håndverkstradisjoner og innovative ideer!

Dette er et fint øyeblikk for å bli kjent med de billedskjønne, men også kontrastfylte og spennende kystregionene på nytt. Den maritime kulturarven har gitt både regionen og innbyggerne sin identitet. Disse kulturene er imidlertid under endring. Maritime bygninger og objekter, sjømennenes tradisjoner og ritualer, aktiviteter og kompetanse er i ferd med å endres i starten av det 21. århundre. Europas maritime kulturarv er ved et vendepunkt. Serien følger sporene etter disse endringene fra seks spesielle områder i Europa – i Frankrike, England, Norge, Italia, Spania og Tyskland.

Gjennom de to ukene på Sunnmøre, fikk Katja (tysk regissør), Alessandro (kamera) og Manuela (lyd) møte en rekke fantastiske mennesker, blant annet Arne Tunheim, Britt Giske Andersen, Johan Skjong, Karl Johan Skårbrevik, Gunvor og Tore Ulstein, Stig Remøy, Knut Asle Goksøyr, Nils Roar Hareide, Steinar Vilnes, Chris Fredrik Lorentzen, og til slutt Marianne Nærø, Bjørnar Moen og Ragnhild Holen Relling som leder det fascinerende og store tunnel- og broprosjektet Nordøyvegen. For en reise dette har vært – tusen takk til alle som har bidratt!

Serien vises etter nyttår i 2022 og blir forhåpentligvis en flott dokumentasjon av et nydelig stykke Norge. Lykke til med den videre produksjonen og ferdigstillingen!

www.arte.de

Publisert:

Dele: